Medified kannustaa tekemään ja kokeilemaan

Kolme parikymppistä lääkisopiskelijaa marssii Y-kampus Keskustan ovista sisään. Tila täyttyy välittömästi heistä huokuvasta energiasta.

Medified-tiimi ovat Valtteri Korkiakoski, Karlo Seppänen ja Jussi Kurikka. He kävivät ensimmäisessä yhteisessä palaverissaan Y-kampuksella viime vuoden lopulla, ja nyt helmikuussa tiimi voitti Red Brick Accelerator -kiihdyttämön finaalin. Nyt he matkaavat kohti seuraavaa kiihdyttämöä ja ensimmäistä pilottia.

Tämä kolmen kopla on ollut yhdessä lääkisopintojen ensimmäisestä päivästä asti. Valtteri on tullut Tampereelle opiskelemaan Espoosta, ja hän aloitti myös tuotantotalouden opinnot viime syksynä. Karlo on tullut Kuusamosta asti. Jussi on paljasjalkainen tamperelainen. Sama henki kuitenkin huokuu näistä kolmesta, joita yhdessä tekeminen ja jatkuva itsensä kehittäminen ajavat eteenpäin. 

 

Potkua ideaan innovaatiokilpailusta

Idea bisnesmaailmaan hyppäämisestä lähti innovaatiokilpailusta, johon tiimi kehitteli ensimmäisen ideansa. ”Tuli sähköposti, että olisi tällainen Terveystalon ja Suomen Medisiinari -liiton kandi-innovaatiokilpailu, ja ajateltiin jätkien kanssa, että voitaisiin osallistua siihen”, Jussi toteaa.

Tiimi oli päättänyt lähteä haastamaan itseään ja oppimaan uutta, ja kilpailu oli vain toissijainen hyvä syy lähteä kehittämään jotakin. Aluksi mitään selkeää ideaa ei ollut, mutta kolmikolla ei mennyt kauaa löytää terveydenhuollon alalta ongelma, jonka he voisivat ratkaista. ”Todettiin, että nyt on semmoiset aivot yhdessä, että jos lähdetään funtsimaan, niin kyllä sieltä joku idea ponnahtaa”, Valtteri kertoo. Arvokkaampaa oli oppia itse lisää yrittäjyydestä kuin voittaa yksittäinen kilpailu.

Kolmikkoa yhdistää tahto luoda uutta. ”Kyllä sen aika nopeasti huomasi, että kaikilla on semmoinen mentaliteetti, että haluaa luoda jotain itse. Kaikilla tulee tämän yhden isomman idean lisäksi jatkuvasti semmoisia pikkuideoita, joita on mukava yhdessä miettiä eteenpäin”, Karlo toteaa. Tärkeä tavoite kaikilla on laskea kynnystä lähteä tekemään jotakin itse.

 

 

Buustia tapaamisista ja kiihdyttämöstä

Visiona on luoda entistä parempi yhteys lääkäreiden ja potilaiden välille mobiilisovelluksen avulla niin, että tieto potilaan omahoidosta välittyy hoitavalle taholle reaaliaikaisesti. Tavoitteena on tehostaa masennuspotilaiden hoitoketjua kokonaisvaltaisesti niin, että sopiva hoitomuoto löytyisi entistä tehokkaammin.

Viime marraskuussa tiimillä oli Y-kampuksella ensimmäinen yhteinen tapaaminen, jossa kolmikko esitteli ideansa ulkopuoliselle. ”Saatiin lisäbuustia ja itseluottamusta. Sai myös vähän suuntaviivoja siitä, mihin ollaan menossa. Ollaan kyllä menty siitä aika paljon eteenpäin. Samoja aiheita jankutetaan edelleen, mutta on tietoa ja taitoa ja ehkä visiotakin.”

Tapaamisen jälkeen he jatkoivat kiihdyttämöön. ”Olin kouluhommia tekemässä Hervannassa ja huomasin Kampusareenalla Red Brick Acceleratorin mainoksen, että on tokavika päivä hakea. Kilautin Y-kampukselle ja kyselin, että pitäisiköhän meidän osallistua tähän”, Valtteri muistelee.

Sitten tuli voitto neljän viikon mittaisen kiihdyttämön finaalissa. Tiimi haluaakin kiittää Red Brick Acceleratorin järjestäjiä. ”Ulkopuolisen paineen alla oli pakko miettiä sitä, että miten tää oikeasti saadaan toimimaan”, Karlo toteaa.

Voitosta sai palkinnoksi paikan seuraavan vaiheen kiihdyttämöön, Business Tampereen Nordic Startup Schooliin. ”Me ollaan siellä varmaan aika oppipoikia. Toisaalta näin meidänkin on helpompi asettaa tavoitteet korkealle”, Valtteri visioi.

 

Opiskelu on parasta aikaa yrittää

Tiimi on sitä mieltä, että opiskelijana ei ole mitään hävittävää ja pienelläkin vaivalla voi tehdä mielenkiintoisia juttuja. On olemassa taloudelliset tuet ja tukiverkko. ”Kaveriporukalla on kiva tehdä yhdessä, niin miksipä ei sitten tekisi jotain järkevää”, Valtteri toteaa. Rohkeus löytyikin juuri kaveriporukasta. ”Yksin olisi ollut tosi iso kynnys. Se oli sellainen kollektiivinen lumipallo, joka kasvaa ja kasvaa ja kynnys alenee”, Karlo lisää.

Ideoita korkeakouluopiskelijoilta varmasti löytyy ja idean parissa työskentely voi olla hyvinkin kokonaisvaltaista. ”Aamulla herää ja illalla menee nukkumaan niihin ajatuksiin, että mitä sä huomenna teet sen idean eteen”, Valtteri toteaa. Tiimi haluaa kannustaa muitakin uskaltamaan ja käyttämään loistavan tilaisuuden hyväkseen, kokeilemaan. Motivaattorina toimii se, että jo pienillä ratkaisuilla voi tuoda epäkohtia esille ja saada aikaan muutosta.

Lopuksi tiimi vielä lisää, että Tampereella on hyvät mahdollisuudet lähteä kehittämään ideoita. Y-kampuksen ja Tribe Tampereen kautta on saatu tosi paljon ja tukiverkko on laaja. Tampereen startup -skene on tullut tutuksi jo muutamassa kuukaudessa ja oikealla asenteella mukaan on helppo päästä. ”Jos on vähän epävarma oman idean kanssa, niin yhteisöistä löytyy rohkaisua”, Valtteri kiteyttää.

Otamme vielä muutaman valokuvan ulkona tuiverruksessa, ilmassa on kiireen tuntua. Puheensorina alkaa kolmikon kesken. He kiittävät, keräilevät tavaransa ja jatkavat eteenpäin tavallista opiskelijan arkea matkaten Linnaan syömään.

 

Teksti ja kuva: Aino Siiroinen

 

Share: