Innovaatiohaasteet

Opintopisteet: 5 | Tunnus: NN00FD73-3006 | Kampus: Online | Toteutusajankohta: alkaen 22.10.2020

Innovaatiohaasteissa (5 op) pääset ratkomaan työelämästä ja yhteiskunnasta kumpuavia aitoja haasteita ja kehittämään näihin innovatiivisia ratkaisuja osana poikkitieteellistä tiimiä. Opintojakson aikana tiimisi tekee yhteistyötä myös toimeksiantajan kanssa (korkeakouluyhteisön sisäinen tai ulkopuolinen kumppani). Haasteita ratkotaan tiimioppimisen keinoin.

TAVOITTEET

Jakson suoritettuasi

  • ymmärrät Design thinking -periaatteet innovointiprojektissa
  • osaat testata ja haastaa ideoiden prototyyppejä eri kohderyhmissä
  • ymmärrät asiakkaan näkökulman osana haasteen ratkaisemista
  • osaat työskennellä monialaisessa tiimissä
  • vuorovaikutat tehokkaasti, myös etätyöskentelyn aikana
  • haastat omaa ajatteluasi ja luotat tiimiin
  • saat vahvistusta omista vahvuuksistasi, kyvyistäsi ja asiantuntijuudestasi
  • osaat pitchata haasteen ratkaisut englanniksi
SISÄLTÖ JA TOIMEKSIANTAJAT

Innovaatiohaasteet ovat käytännön projekteja, joissa pääset vahvistamaan omaa asiantuntijuuttasi, luovuuttasi, asettamaan tavoitteita ja saavuttamaan ne yhdessä tiimin kanssa. Opintojakson aikana opit innovatiivisten projektien vaiheet konkretian kautta ja sovellet aiemmin oppimaasi osaamista käytäntöön.

Toimeksiantajat toisessa periodissa:

 1. Reumaliitto on suomalainen järjestö, joka tarjoaa erilaisia aktiviteetteja, tietoa, vertaistukea ja verkostoitumista ihmisille, joilla on reuma tai jokin muu tuki-ja liikuntaelinsairaus. Reumaliittoon kuuluu 141 itsenäistä jäsenyhdistystä.

Haaste: Löydä, ymmärrä ja esitä konsepti digitaaliselle alustalle, jolla reumapotilaat, sekä potilaat joilla on jokin muu tuki- ja liikuntaelinsairaus, voivat verkostoitua ja saada vertaistukea.

 

2. Rematch on yritys kiertotalouden alalla. Yrityksen tarkoituksena on kierrättää käytettyjä videopelivälineitä ostamalla, korjaamalla jos on tarpeen ja myymällä laitteet uudelle omistajalle.

Haaste: Löydä, ymmärrä ja esitä uusi palvelumalli, jolla löydetään vanhojen videopelivälineiden omaavia myyntihalukkaita asiakkaita, joilta voi ostaa käytettyjä laitteita, korjata tarvittaessa ja myydä uudelle omistajalle.

 

3. Kehitysvammatuki 57 Ry on kansalaisjärjestö, joka toimii kehitysvammaisten ihmisten, heidän perheidensä ja läheistensä edunvalvonta- ja tukiyhdistyksenä. Järjestö tarjoaa asiakkailleen erilaisia tapahtumia, kerhoja ja aktiviteetteja. Koronapandemia on tehnyt osallistumisesta hankalaa asiakkaille, jotka eivät pysty kommunikoimaan yksin kotoa digitaalisilla laitteilla.

Haaste: Löydä, ymmärrä ja esitä keino, mikä mahdollistaa aktiviteetteihin osallistumisen asiakkaille, jotka eivät pysty käyttämään kommunikaatiovälineitä yksin. Tähän voisi sisältyä hoitohenkilökunnan ohjaaminen ja esimerkiksi muiden itsenäisempien asiakkaiden aktivointi.

 

4. Cireco on yksi suunnannäyttäjistä Suomessa kiertotalouden alalla. Yrityksen tavoitteena on parantaa kiertotalouden periaatteiden mukaisesti tuotettujen tuotteiden ja materiaalien laatua ja arvoa. Markkinoilla on kiertotalouden ratkaisuille kasvava tarve ja näillä ratkaisuilla on tärkeä rooli EU: n, kansallisten ja alueellisten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Haaste:

A) Löydä, ymmärrä ja esitä minkälaisia ekosysteemejä voisi yhdistää erilaisiin kiertotalouden teemoihin? Tämä voisi sisältää esimerkiksi yksilöt, yritykset, koulut, organisaatiot jne.

B) Löydä, ymmärrä ja esitä nopein tapa vähentää päästöjä systeemisen muutoksen kautta, sinulle lähimpänä olevassa ekosysteemissä ja ehdota läpinäkyviä ja avoimia tapoja kompensoida päästöjä.

 

5. Palmikko on suomalainen hiustuotteiden ja -välineiden tukkumyyjä hiusalan ammattilaisille ja hiustuotteiden kuluttajille.

Haaste: Löydä, ymmärrä ja esitä konsepti kansainvälisen, monikanavaisen shop-in-shop -alustan toteuttamiseksi kampaamoalalla.

AIKATAULU

Kurssi toteutetaan 22.10.-10.12.  torstaisin klo 10:00 – 14:00 verkkotapaamisina.

Arviointikriteerit

Opintojakso on hyväksytty, kun olet aktiivisesti osallistunut kurssin luennoille sekä ryhmätyöhön luentojen välisenä aikana. Olet ymmärtänyt haasteen ja lähtenyt ratkomaan sitä tiimin kanssa. Pystyt ehdottamaan tiimissäsi ideoita haasteen ratkaisemiseksi, osaat suunnitella ideoiden testaamista ja kehittää niitä edelleen toimiviksi ratkaisuiksi. Tarjoat yhdessä tiimin kanssa asiakkaalle monipuolisia ratkaisuja.

Opintojakso on hylätty, jos et osallistu kurssin aktiviteetteihin, et osallistu tiimin projektisuunnitelman mukaiseen toimintaan, et vuorovaikuta tiimissä rakentavasti; et ehdota, kehitä etkä testaa ideoita aktiivisesti kentällä.

Ilmoittautuminen

TAMK opiskelija: Pakki
TAU opiskelija: Ristiinopiskelupalvelun kautta

Opintojakson tunnus on NN00FD73-3006.

OPINTOJAKSON VALMENTAJA & OPETTAJA

Jos sinulla on kysyttävää Innovaatiohaasteet -opintojaksosta, ota yhteyttä Minttuun.

Minttu Ripatti, minttu.ripatti@tuni.fi.

Kuvituskuva, hehkulamppu keltaisella pohjalla. "Innovaatiohaasteissa ratkotaan tiimityönä aitoja työelämän haasteita yhdessä yrityskumppaneiden kanssa sparraten."

Jaa: