Ennakoi, kysy, ota vastuuta!

Jussi Kurkela myöntää, ettei hänestä pitänyt tulla yrittäjää. TAMKista valmistunut metsätalousinsinööri pyörittää tällä hetkellä vaimonsa Anna Kurkelan kanssa Papu Design Oy:ä, joka keskittyy lasten ja naisten vaatteiden suunnitteluun ja myyntiin. Jussi kävi puhumassa marraskuussa Y-kampuksen Johdatus yrittäjyyteen -kurssilla. Tässä tarinassa pääset lukemaan, mitä Jussi ajattelee yrittäjyydestä.

Jussi Kurkela myöntää, ettei hänestä pitänyt tulla yrittäjää. TAMKista valmistunut metsätalousinsinööri pyörittää tällä hetkellä vaimonsa Anna Kurkelan kanssa Papu Design Oy:ä, joka keskittyy lasten ja naisten vaatteiden suunnitteluun ja myyntiin. Anna Kurkela käynnisti Papu Designin toiminnan toiminimellä vuonna 2012, ja osakeyhtiö perustettiin vuonna 2014. Papu Designin toiminta perustuu eettiseen ja ekologiseen näkemykseen vaateteollisuudesta.

Jussi päätyi Papu Designiin mukaan vahingossa. Hän ei käynyt mitään yrittäjyyskursseja tai suuntautunut aktiivisesti yrittäjyyteen. TAMKissa opiskellessaan hän meni töihin kaverinsa yritykseen, jonka nimi oli Mikon Metsäpalvelu. Vuoden yrityksessä työskenneltyään hän löysi itsensä perustamasta osakeyhtiötä kaverinsa kanssa, ja siitä se yrittäjyys sitten alkoi.

Mikon Metsäpalvelu Oy:n ohella Jussi autteli vaimoaan Papu Designin kanssa, sillä Annan yritys oli ottamassa tuulta alleen. Vuoden 2014 tienoilla Jussi huomasi tekevänsä jo enemmän hommia Annan yritykselle kuin omalleen, ja hän ymmärsi, että oli aika tehdä muutoksia. Mikon Metsäpalvelu Oy jäi, Papu Designista tuli osakeyhtiö ja Jussista yrityksen toimitusjohtaja.

“Ei ole mitään syytä, miksei kenestä tahansa voisi tulla yrittäjää”, Jussi huomauttaa. Hänen mielestään tietotaso ei ole mikään este. “Kun lähtee kokeilemaan, niin nopeasti siinä sitten huomaa, että toimiiko homma vai ei”, hän lisää. Jussin mielestä ala määrittelee, millaisia taitoja yrittäjältä vaaditaan. Esimerkiksi metsässä työskennellessään saattoi viettää pitkiä aikoja yksin, eikä tarvinnut olla järin sosiaalinen. Jollain toisella alalla tilanne voi olla aivan päinvastainen. Toisaalta yksin metsässä kököttäessään vaaditaan sitä, että pystyy myös olemaan pitkiä aikoja pelkästään itsensä kanssa.

Kyky ottaa vastuuta on kuitenkin Jussin mielestä taito, jota vaaditaan oikeastaan kaikilta yrittäjiltä, oli ala mikä tahansa. On aika vaikeaa pyörittää omaa yritystä, jos ei pysty ottamaan vastuuta omasta toiminnastaan. Monia muita taitoja voi oppia matkan varrella, ja niissä asioissa, joita ei itse osaa, pitää pyytää muita ihmisiä avuksi. Jussi pitää tärkeänä sitä, että yrittäjällä on matkallaan jonkinlainen sparrauskumppani. Jussille oma vaimo Anna on ollut tällainen sparrauspari, koska hänen kanssaan voi puida yritykseen liittyviä asioita.

Sparrauskumppanin lisäksi Jussi rohkaisee muutenkin aloittavia yrittäjiä keräämään ympärilleen oikeanlaista porukkaa, varsinkin sellaisia ihmisiä, jotka osaavat sitä, mitä et itse niin hyvin hallitse. Yli 10 vuoden aikana yrittäjänä toimiessaan Jussi on ymmärtänyt, kuinka tärkeää on osata ennakoida. On tärkeää kysyä neuvoa ajoissa ja uskaltaa kysyä sitä myös vaikeissa asioissa. “Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Tai vaikka oliskin niin mitä sitten?” Jussi ihmettelee.

Jussi painottaa, että ennakointi on tärkeää erityisesti silloin, kun yritys haluaa kasvaa. Kasvun esteenä olevia ongelmia pitää taklata ajoissa. Kun rahoituskierros on käynnissä, pitää olla ajatus jo seuraavasta rahoituskierroksesta. Ilman ennakointia joutuu koko ajan olemaan jännittyneenä ja miettimään, mitä seuraavaksi. Papu Designin kaltaisesssa yrityksessä varaston koko määrittelee olennaisesti yrityksen toimintaa ja sen muutoksiin pitää kiinnittää huomiota ajoissa. Jussi lisää, että myös hyvä kirjanpitäjä on äärimmäisen tärkeä. Kirjanpitäjältä pitää kuitenkin uskaltaa pyytää neuvoa myös ennakointiin liittyvissä asioissa. Kirjanpitäjä voi auttaa muuallakin kuin siinä, että kulut menevät oikeille riveilleen.

Kun Jussilta kysytään, mitä yrittäjyys hänelle merkitsee, hän tasapainottelee vapauden ja vastuun välimaastossa. Vapaus ja vastuu korostuvat eri tavalla yrityksen elinkaaren eri vaiheissa. Metsäpalveluyrityksen aikaan yrittäjyys tarkoitti Jussille vapautta – tuolloin päätös siitä, ettei menekään jonain päivänä töihin saattoi vaikuttaa vain omaan rahapussiin. Papu Designissa Jussi on kuitenkin vastuussa myös muista työntekijöistä. Kun yritys kasvaa, vastuu yleensä lisääntyy.

 

Kun Jussi tuli marraskuussa TAMKin Y-kampukselle puhumaan yrittäjyydestä Johdatus yrittäjyyteen -kurssille, elettiin hänen oman työnsä kannalta murrosaikaa. Papu Designiin on tänä syksynä valittu uusi toimitusjohtaja, Anu Vauhkonen, ja tämän muutoksen myötä Jussin tuleva rooli yrityksessä on vasta muotoutumassa. Loppuvuosi osoittanee, mitä Jussin tuleva tehtävä tulee tarkemmin pitämään sisällään.

Papu Designin osalta tulevaisuus näyttäytyy erityisesti verkkokaupassa. Verkkokauppamyynti on vuodessa kasvanut 80 %, ja siihen halutaan nyt todella keskittyä. Toki yrityksessä ennakoidaan jo, millaisia haasteita tämä tuo mukanaan ja miten niihin osataan varautua. Kun mukana nyt kuitenkin on Anna Kurkelan bränditietoutta ja Jussi Kurkelan bisnesosaamista, nämä haasteet on tarkoitettu vain taklattavaksi.

 

Teksti: Salla Nieminen

Jaa: