Globaalia yrittäjyyttä kokeilemassa

Petro Salminen osallistui viime kesänä European Innovation Academyyn (EIA) Portugalissa. Petro puhuu kokemuksesta innostuneesti. Hän opiskelee medianomiksi ja toteaa, että hänellä on siksi ehkä hieman erilainen tausta innostua yrittäjyydestä. Hänellä on oma tuotantoyhtiö, jossa hän tekee kuvauskeikkaa koulun ohella. “EIA:han hain siksi, että siellä pääsi tekemään eri alojen tyyppien kanssa hommia. Sellaisten, jotka ovat yhtä lailla kiinnostuneita yrittäjyydestä. Siellä oli loistava mahdollisuus yhdistää eri aloja ja luoda jotain uutta”, Petro sanoo.

Petro kertoo, että medianomin koulutukseen kuuluu audiovisuaalisen alan yrittäjyyskurssi, joka keskittyy nimenomaan media-alan yrittäjyyteen. Kurssilla käy vierailijoina luennoimassa media-alalla toimivia yrittäjiä. “Se oli hyvä kurssi, jossa sai otettua perusjutut haltuun. Siellä käytiin läpi muun muassa business model canvas. Mutta onhan se aivan eri juttu kuin EIA. Kurssilla yhden segmentin tekoon käytettiin pari tuntia, EIA:ssa koko päivä. Siellä pääsi paljon syvemmälle asioihin”, Petro kuvailee.

EIA kestää kolme viikkoa. Ensimmäiseksi osallistujista muodostetaan monialaiset tiimit. Tiimien apuna on mentoreita ja sijoittajia. “Sinne tullaan oman idean kanssa tai liitytään toisten ideaan. Mentoreista oli tosi paljon apua. Olipa ongelma mikä tahansa, niin he tarjosivat uuden näkökulman. Siellä ei tarvitse pärjätä yksin. Mentorit arvioivat päivittäisiä tehtäviä, mutta lopullisen arvioinnin tekevät sijoittajat”, Petro sanoo.

Petron tiimi oli viisihenkinen. Tiimistä löytyi osaamista ohjelmoinnista, markkinoinnista ja bisnesstrategiasta. Tiimi lähti pallottelemaan paria ideaa, jotka tiimiläisillä oli jo valmiina. Ensimmäiset ideat kaatuivat kumminkin siihen, että hyvin samantyyppisiä ratkaisuja oli jo olemassa. “Kolmas idea vei loppuun saakka. Sen nimi oli Trash Hunter. Se oli älyroskis, jonka pelillistämisellä kannustettaisiin ihmisiä huolehtimaan ympäristöstään”, Petro selittää ideaa.

“Meidän tiimin selkeä vahvuus oli tuotteistaminen. Meillä oli selkeä konsepti, mitä tarjotaan ja ollaan tekemässä. Konkretia taas oli heikkous. Prototypointi oli vaikeaa. Tehtiin melko epämääräinen 3D-mallinnus ja vähän käyttöliittymää. Mutta, jos olisi pitänyt oikeasti ohjelmoida tai rakentaa itse, niin ei meillä ollut osaamista”, Petro summaa tiiminsä onnistumisia ja epäonnistumisia. Vaikka Trash Hunter ei lopulta saavuttanutkaan EIA:n voittoa, on sen kehitys silti jatkunut. Yksi Petron tiimiläinen on lähtenyt viemään ideaa eteenpäin ja tarjonnut sitä älyroskisvalmistajille. Hän on myös hakenut idealla New Yorkissa venture capital -ohjelmaan ja päättänyt tehdä omalla rahallaan pienen prototyypin.

Petro kertoo, että päivät Portugalissa olivat työntäyteisiä. Viikonloput oli vapaata, kaikki arkipäivät sen sijaan jopa 10-tuntisia. Petron yllätti se, miten paljon onkaan mahdollista saada aikaan 15 päivässä. “Se on hämmästyttävää, mitä saadaan aikaan, kun kaikki keskittyy yhteen asiaan ja antaa sille kaikkensa. Miten tyhjästä voi saada aikaan konkreettisia asioita!” Petro ihmettelee.

Kun kysyn, mitä hän koki oppineensa kolmen viikon aikana, niin hän toteaa, että kokonaisuus oli lopulta tärkein. EIA:ssa sai paljon oppia startup -yrittäjyyteen liittyvistä asioista, esimerkiksi miten on mahdollista päästä alkuun ja mitä työkaluja voi hyödyntää. EIA toimi pintaraapaisuna moneen asiaan. “Se antaa kuvaa monesta eri asiasta ja sieltä saattaa löytyä itselle se, mihin haluaa keskittyä enemmän. Yrittäjyys alkoi kiinnostaa minua entistä enemmän. Se kiinnostaa, että saisi olla itse itsensä pomo. Tulevaisuudessa olisi kivaa olla kehittämässä jotain uutta, mutta myös vaalia jotain pidempää ja nähdä kasvua”, Petro kertoo.

Kysyin vielä, mitä Petro sanoisi niille, jotka miettivät, hakeako seuraavaan European Innovation Academyyn Portugaliin vai ei?

“Ehdottomasti kannattaa hakea, ei siinä ainakaan menetä mitään! Ne olivat antoisat kolme viikkoa. Sinne ei kannata lähteä liian vakavalla asenteella niin, että oma idea on ainut oikea ja pakko voittaa. Se kannattaa ottaa hyvänä kokemuksena ja hankkia uusia ystäviä. Sitten jää hyvä mieli sen kokonaisuuden jälkeenkin.”

Jos sinä sytyt uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämisestä ja haluat luoda itsellesi laajat kansainväliset verkostot, Y-kampuksen EIA-haku on nyt auki! Ilmoittautumaan pääset tästä.

 

Kirjoittanut: Susanna Leinonen

Jaa: