Innostumista maalaisjärjellä

Soldem Oy:n toimitusjohtaja Veera Lehtismäki tekee työtään innostuneesti terveellä maalaisjärjellä höystettynä. Veera oli marraskuussa puhumassa Y-kampuksen Johdatus yrittäjyyteen -kurssilla. Me haastattelimme häntä ja kysyimme, mitä myynnin monitoimitalon toimitusjohtaja ajattelee yrittäjyydestä.

“En mä oikeastaan oo ajatellu, että oonko mä yrittäjä…” Veera Lehtismäki sanoo vaipuen ajatuksiinsa. Hän miettii hetken, ja toteaa sitten, että teknisesti hän sitä kyllä on. Veeralle yrittäjyys tarkoittaakin ehkä enemmän tietynlaista asennetta ja tapaa tehdä asioita, eikä niinkään mitään ammatillista lokeroa.

Veera Lehtismäki on Soldem Oy:n toimitusjohtaja ja pitkäaikainen työntekijä. Soldem on myynnin monitoimitalo, jonne Veera asteli ensimmäisen kerran vuonna 2004, kun yritys tunnettiin vielä nimellä Suomen Telecenter. Alun perin Veera ajatteli menevänsä töihin vain pariksi kuukaudeksi, mutta pian hän huomasi viihtyvänsä talossa paremmin kuin hyvin! Veera sai tehdä töitä kehittämisestä innostuneiden ihmisten kanssa, ja yhdessä he ryhtyivät kehittämään työtään ja työyhteisöään.

Vuonna 2017 Veeralta kysyttiin, kiinnostaisiko Soldemin toimitusjohtajan paikka. Päätös piti tehdä viikonlopun aikana eli sen kanssa ei voinut jäädä vellomaan. “Koska päätös piti tehdä niin nopeasti, minulla ei ollut aikaa lähteä tekemään hommaa yksin vaan oli saman tien kerättävä ympärille porukka, jonka kanssa tätä ryhdytään tekemään”, Veera kertoo. “Maailma on muuttunut niin, että aika harvassa hommassa pärjää enää yksin”, hän lisää. Ja se on hyvä! Ei tarvitse aina olla itse se, joka juoksee vaahtosammuttimen kanssa tukahduttamassa tulipaloja.

Veera sanoo olevansa luonteeltaan sellainen, että hän ottaa asiat tosissaan ja vie niitä nopeasti ja innokkaasti eteenpäin. Uransa aikana hän kertoo opetelleensa järkevää suhtautumista omaan työhönsä. “Perusarkena 80 prosenttia pitää riittää. Jos tekee pitkään töitä 110 prosentilla, jälki ei voi olla kovin hyvää”, Veera huomauttaa. Hän lisää, että väliaikaisesti voi kyllä nostaa tehoja, mutta niin ei voi jatkaa pitkään. “Yksi ja sama ihminen ei voi aina olla se, joka lentää sankarin viittoineen paikalle ja pelastaa tilanteen.” Innostunut mutta samaan aikaan sopivan kevyt suhtautuminen työhön johtaa yleensä monelta kantilta hyviin lopputuloksiin.

Veeran mielestä yrittäjältä vaaditaan henkistä kestävyyttä ja paineensietokykyä. Jotta paineensietokykyään voi kehittää, täytyy ymmärtää millaisia asioita omassa toiminnassa pitää kehittää. On siis olennaista tuntea itsensä ja tiedostaa omat vahvuudet ja heikkoudet. “On tärkeää, että yrittäjällä on jonkinlainen ymmärrys myynnistä”, Veera lisää. Hän korostaa, että yrittäjän tulee ymmärtää, mikä rooli myynnillä on yrityksen toiminnassa ja miten myyntiä tuetaan yrityksen eri osastoista käsin.

Vaikka lista voi tuntua pitkältä, Veera painottaa, ettei muiden ihmisten kanssa toimimista sovi unohtaa. Yrittäjän ja erityisesti esimiestehtävissä toimivien on olennaista osata kohdata ihmisiä. “Tärkeää on, että ympärillä on ihmisiä, joiden käsiin voi luottaa vaikka henkensä”, Veera toteaa. Kun ympärillä on porukka, johon voi luottaa täysillä, on helppo lähteä tekemään melkein mitä vain.

Soldemin lisäksi Veera on tällä hetkellä osakkaana myös Vieno-nimisessä startup-yrityksessä. Vieno tarjoaa rentoutusäänitteitä esimerkiksi nukahtamisen avuksi tai työpäivän lomaan. Vienossa työskentely on Veeralle sivutoimista ja projektiluontoista hommaa – välillä työtä on enemmän ja välillä vähemmän.

Kun Veeralta kysytään, miltä tulevaisuus näyttää, hän kertoo pyrkivänsä pitämään fokuksen siinä, mitä haluaa seuraavaksi saada aikaan. Veera ei halua asettaa liian tarkkoja tavoitteita itselleen, sillä hänelle on tärkeää saada keskittyä nykyhetkeen. “Jos tuntuu siltä, että nyt ollaan oikealla polulla, niin sitten on aika painaa kaasua! Jos suunta taas tuntuu väärältä, niin sitten on aika tehdä muutoksia”, hän tiivistää.

 

Veeran pitämästä luennosta Johdatus yrittäjyyteen -kurssilla jää mukavan levollinen olo. Siinä missä moni stressaantuu ja pohtii kuumeisesti, miten jokin asia pitäisi hoitaa, Veera suhtautuu asioihin terveellä maalaisjärjellä. Hänen innostunut mutta sopivan kevyt suhtautuminen omaan työhön sai ainakin minut pohtimaan omaa tapaani hoitaa työasioita. Kun ensi viikolla jokin tulipalo vaatii sammuttamista, lupaan itselleni miettiä kahteen kertaan, puenko sankarin viitan päälleni vai voisiko tuon palon kuitenkin sammuttaa joku muu…

 

Teksti: Salla Nieminen

Jaa: