Mentorointiryhmä auttaa ja tukee yrittäjyyden kipukohdissa

Martina Piira opiskelee kauppatieteitä Tampereen yliopistossa ja pyörittää opintojen ohella omaa korualan yritystään. Martina otti yhteyttä Y-kampukselle, ja pääsi mukaan mentorointiryhmään, jossa jaetaan yhdessä yrittäjyyden haasteet ja onnistumiset! Lue täältä lisää Martinan kokemuksista mentoroinnista.

Martina Piira muistelee vuoden takaisia aikoja. “Kävelin isän kultasepän verstaalle ja kysyin, voinko mä tehä jotain”. Isä osoitti pientä hopealevyä ja sanoi, että “aloita tuosta”. Martina on kauppatieteiden ensimmäisen vuoden opiskelija, jolla on oma korualan yritys. Hänen suvussaan on isän lisäksi muitakin kultaseppiä, ja Martinalle on jo pitkään ollut selvää, että hän haluaa itsekin olla yrittäjä. Isän veli otti Martinan tekemiä ensimmäisiä koruja myyntiin, ja kun ne alkoivat mennä kaupaksi, Martina alkoi pohtia oman verkkokaupan avaamista.

Martinan yritys, Me & Martina, on perustettu vuonna 2019, ja verkkokauppa on avattu saman vuoden kesällä. Syksyllä 2019 Martina aloitti kauppatieteen opinnot Tampereen yliopistossa, ja yritystoiminta on jatkunut mukavasti siinä sivussa. Opinnot auttavat ymmärtämään kokonaisuuksia ja teoriapohjaa yritystoiminnan taustalla. Toisaalta oman yrityksen kautta oppii käytännön toimenpiteitä ja sitä miten esimerkiksi julkaisu kannattaa rakentaa sosiaaliseen mediaan. Kauppatieteen opinnoissaan Martina aikookin suuntautua markkinointiin ja johtamiseen, koska uskoo tarvitsevansa niitä omassa yritystoiminnassaan.

Kun Martina oli tulossa Tampereelle opiskelemaan, hän näki yliopiston nettisivuilla maininnan Y-kampuksesta. “Tiesin että tää on sellaista, mitä haluaisin päästä tekemään.” Kun Martina sai kuulla Y-kampuksen mentorointiohjelmasta, hän tarttui tilaisuuteen, sillä se tuntui juuri sopivalta oman yritystoiminnan kehittämisen kannalta.

Martinan yhteydenotto osui syksyllä sellaiseen aikaan, ettei mentoreita ollut kovin paljon vapaana. “Y-kampuksen mentorina toimiva Tanja ‘Tirri’ Verho otti yhteyttä ja ehdotti, että tapaisimme isommalla porukalla niin, että mukana olisi lisäkseni kaksi muutakin tyttöä, joilla oli vähän vastaava tilanne”, Martina selittää. “On ollut tosi antoisaa! Olemme kaikki eri vaiheessa, mutta kaikilla meillä on tavallaan ajatus tuotteesta ja nettikaupasta, joita pitäisi kehittää eteenpäin.”

Martinan mielestä porukassa on ollut todella helppo jutella, koska kaikki ovat yrittäjähenkisiä, ja juuri sitä hän oli itsekin kaivannut, mahdollisuutta jakaa omia kipukohtia ja onnistumisia muiden aloittavien yrittäjien kanssa. “Leijonan luolan tyyppisissä ohjelmissa kuulee usein tarinoita, joissa on myyty yhtäkkiä kahdella miljoonalla kahdessa kuukaudessa, ja ne voivat antaa aika epätodenmukaisen kuvan yrityksen alkuvaiheista”, Martina avaa. “Vertaistuki on tosi tärkeää. On helpottavaa kuulla, että muut painiskelee usein ihan samojen ongelmien kanssa.”

Kun ryhmä tapasi ensimmäisen kerran, sovittiin, että tytöt sopisivat viisi yritystapaamista ja kirjoittaisivat sen perusteella eräänlaista oppimispäiväkirjaa. Sitten taas tavataan yhdessä ja jutellaan siitä, mitä vierailuilta jäi käteen. Martina ohjeistaa, että isompien yritysten edustajia tavatessa kannattaa muistaa, että hekin ovat joskus aloittaneet jostain ja kaikilla on ollut ne omat haasteensa. “Kannattaa kysyä sellaisia asioita, jotka voisi auttaa omassa yritystoiminnassa”, Martina neuvoo. “Ja ei pidä pelätä kysyä mitään. Monet yritykset pystyy puhumaan rahasta ihan avoimesti, ja harva pitää mitenkään törkeänä sitä, jos kysyt että oliko teillä alussa vaikeaa.”

Vertaistuen lisäksi Martina kertoo saaneensa mentoroinnista vinkkejä esimerkiksi kohderyhmän rajaamiseen. “Olen suunnitellut nyt enemmän ja tuntuu siltä, että nyt olen alkanut löytämään somessa sen oikean kohderyhmän”, hän kertoo. Myös brändiin liittyviä asioita Martina on oppinut pohtimaan laajemmasta näkökulmasta. “Vastuullisuus on minulle tosi tärkeää, ja haluan, että Me & Martinan korut ovat sellaisia, joita käytetään vuosia. Tavoite on tehdä laadukkaita ja pitkäikäisiä tuotteita. Se on osa yrityksen brändiä, mutta brändi pitää ottaa aina huomioon, ihan vaikka yksittäistä somejulkaisua tehdessä”, Martina selittää.

Martinan mielestä hyvä mentori tai mentorointiryhmä on avoin ja avulias. “On tosi hyvä, että on joku, jonka kanssa haasteita voi purkaa ja joka toisaalta on myös valmis auttamaan. Neuvojen pyytäminen ei ole salaisuuksien kalastelua.” Martinan mielestä on hienoa, että saa kuulla kokeneiden yrittäjien neuvoja, mutta toisaalta myös niiden ei niin kokeiden “kohtalotoverien” tuki on kultaakin kalliimpaa. “Tärkeää on myös muistaa, että mentoria kannattaa hyödyntää, vaikkei olisi valmista yritysideaa. Kerrot vain mitä tarvitset, niin sinut ohjataan oikealle tyypille”, Martina neuvoo.

Martinalla ja hänen mentoriryhmällään on nyt vielä neljä yritysvierailua jäljellä, joiden pohjalta vielä keskustellaan mentorin kanssa. Hän paljastaa, että mentoroinnista saatavat opintopisteet ovat mukava bonus, vaikka hän olisi kyllä lähtenyt mukaan ilmankin pisteitä. Taustalla on tarve kehittää omaa yritystoimintaa, ja se ajaa häntä eteenpäin. Martina uskoo, että mentoriryhmä pitää yhteyttä vielä jatkossakin, vaikka itse mentorointi päättyisikin. Näin ryhmä tarjoaa samalla hyvät verkostot myös tulevaisuuteen.

 

Tutustu Martinan yritykseen täällä.

Lue lisää Y-kampuksen mentoroinnista ja sparrauksesta täältä.

 

Teksti: Salla Nieminen

Jaa: