Sitruunat prässiin – 110 % epilepsiapotilaiden eteen

INNOVAATIO – Kaikki peliin, ja vielä enemmän. Katrina Wendel-Mitoraj, jos kuka, tietää mitä uuden tuoteinnovaation lanseeraaminen vaatii. Silti hän ei vaihtaisi päivääkään pois startup-yrittäjyyden tieltä. BrainCaren perustaja ja toimitusjohtaja laittaa itsensä 110 prosenttisesti likoon epilepsiapotilaiden elämänlaadun parantamiseksi.

– Halusin tehdä jotain käytännöllistä, en pelkkää teoriaa, vastaa Wendel-Mitoraj siihen, miksi elektrodeihin keskittynyt TTY:n tutkijatohtori vaihtoi akateemisen uran yrittäjyyteen.

Wendel-Mitoraj’n patentoima, epilepsian seurantaan liittyvä laite mittaa ja kirjaa ylös potilaan jokaisen epilepsiakohtauksen. Näin lääkärit saavat entistä tarkempaa tietoa yksilöllisen hoidon suunnittelun tueksi. Konseptiin kuuluu implantoitavan anturin ohella puhelinsovellus, joka välittää tiedot suoraan lääkärille turvallisesti ja reaaliajassa.

– BrainCare on viimeisintä elektrodi-teknologiaa hyödyntävä, TTY-lähtöisen tutkimusprojektin spinoff. Elektrodia tukeva puhelinsovellus on maailman ensimmäinen lääketieteellisesti testattu tuote, mikä on kilpailuetumme markkinoilla, kertoo Wendel-Mitoraj.

 

Tiukkoja kurveja ja mehuprässin pyöritystä

Pelkkä innovaatio ei vielä yksin riitä läpimurtoon. Lisäksi on tarvinnut täyttää lukuisia rahoitushakemuksia, taklata loputtomia hallinnollisia esteitä, läpäistä tiukat sääntelymenettelyt ja kietoa pauloihinsa useita businessenkeleitä. Wendel-Mitoraj kuvaa matkaa sitruunamehun valmistukseen, jossa kirpeitä sitruunoita on riittänyt mehutarpeiksi vuoren verran. Startup-vuoristoradan pahimmissakaan pyörteissä hän ei kuitenkaan ole vakavasti harkinnut paluuta tutkijan työhön.

– Startup-yrittäjän arki on täyttä jonglöörausta ja monen eri hatun päähän sovittelua. Tässä pääsee tekemään kaikkea mahdollista hallinnollisista ja talousasioista markkinointiin ja myyntiin. Yrittäjyys on yhtä aikaa innostavaa, haastavaa ja välistä stressaavaa, mutta kyllä päällimmäinen tunne on positiivisuus.

Wendel-Mitoraj paiskii parhaillaan tiiminsä kanssa töitä viimeisten testitulosten eteen yhdessä Tampereen yliopistollisen sairaalan ja muiden kumppanien kanssa. Ovi markkinoille on lähempänä kuin koskaan.

– Y-kampukselta saamamme tuki ja sparraus on ollut merkittävää pitkin matkaa. Etenkin Business Campista oli iso apu. Leiri oli varsinainen pikakurssi yrittäjyyteen, josta saimme paljon eväitä eteenpäin. Seuraava askel on viedä laite markkinoille. Tähän meillä on A ja B -suunnitelmien ohella suunnitelmat C,D ja E siltä varalta, että jokin menee pieleen.

 

Iteroimalla maaliin

Sokerisuhde alkaa olla kohdallaan, ja sitruunamehu on toivottavasti pian valmista nautittavaksi. Wendel-Mitoraj suosittelee mehuprässin pyöritystä muillekin, jos oikea asiakas on tiedossa ja kanttia löytyy.

– Jos sinulla on innovaatio, mieti löytyykö joku, joka on myös valmis maksamaan siitä. Jos vastaus on kyllä, ja sinulla on palava halu auttaa ratkaisullasi tätä kyseistä asiakasta, laita 110 prosenttiasi peliin ja anna palaa. Mutta jos toinen näistä puuttuu, ovat onnistumisen mahdollisuudet heikot. Matkanteko on jatkuvaa iteraatiota, mutta aika hauskaa.

Jaa: