Voittoa etsimässä

Tampereen korkeakouluyhteisön innovointifestivaali InnoEvent järjestettiin Kauppi Sports Centerillä 4.-8.11.2019. Haastattelimme tapahtumaan osallistuvia tiimejä tapahtuman aikana ja kyselimme, millaisia kokemuksia opiskelijoille jäi tapahtumasta. Tässä tarinassa kerrotaan tiimistä numero 43, joka ratkoi viikon aikana Patrian toimeksiantoa.

Kauppi Sports Centerillä kuhisee. Kahvilassa istuu joukko opiskelijoita, jotka käyvät kiivasta keskustelua siitä, millainen on hyvä esiintyjä. Aulassa vastaan juoksee ihmisiä paperilappujen ja puhelimien kanssa. Hallista kantautuu tasainen puheensorina. Tampereen korkeakouluyhteisön innovointifestivaalin toiseksi viimeinen päivä on juuri käynnistynyt, ja tapahtumahallissa on jännittynyt tunnelma. Joku viilettää kolmen kahvikupin kanssa ohitseni, ja onnistuu tarjoilemaan kupit omalle tiimilleen. Pehmeä kahvin tuoksu leviää halliin. Pöydän ääressä nuokkuva tiimi saa kahvista uutta energiaa ja pian pöydästä alkaa kuulua tasainen läppärin naputus. Suloinen kahvin tuoksu haistetaan myös naapuripöydässä, jossa päätetään pitää ajatustauko.

Istahdan pöytään numero 43, jossa keskustellaan tämän päivän aikataulusta. Valmentaja osuu paikalle ja joutuu heti hommiin, sillä tiimi tarvitsee iltapäiväksi tilan esityksen harjoittelua varten. Tämä päivä käytetään esityksen hiomiseen ja huomenna perjantaina on edessä todellinen koitos, oman esityksen pitchaaminen toimeksiantajalle.

“Mikä teidän tiimin nimi on?”, kysyn heti pöytään istuttuani, sillä “tiimi numero 43” kuulostaa aika tylsältä. “Tisla!”, joku huikkaa. Nimi tulee tuotteesta, jonka tiimi on kehittänyt ratkaisuksi saamaansa toimeksiantoon. Tässä pöydässä tehtävänä on ratkoa Patrian toimeksiantoa. Tarkoituksena on selvittää, miten henkilökohtaisia tieto- ja viestintälaitteita voidaan hyödyntää erilaisissa kriisitilanteissa vuoden 2025 Suomessa.

Minua pelkkä tehtävänanto alkaa kuumottaa, mutta tämä tiimi on käsitellyt toimeksiantoa jo kolme päivää ja tuntee aiheen jo läpikotaisin. “Me päädyttiin tässä meidän ratkaisussa tuomaan esille monialaisuutta, kun meitä on tässä tiimissäkin eri aloilta”, ensihoitajaksi opiskeleva Christa Rauma selittää. Christan lisäksi kuuden hengen tiimiin kuuluvat Juha Rauhala, Olli Koskinen, Hanna-Riikka Saarinen, Inari Bergius ja Roope Heikkilä. Kaikki valmistuvat eri ammatteihin, joten tiimissä on todella monen alan osaamista. Inari kertoo, että InnoEventissä on tullut syvennyttyä tarkemmin myös siihen omaan alaan juuri siksi, että on joutunut kertomaan omasta osaamisestaan muille.

Perjantaina Tisla-tiimi pääsee esittämään ratkaisunsa toimeksiantajalle. Tiimi selittää kehittämästään ratkaisusta niin innoissaan, että innostus tarttuu minuunkin, enkä malta pysyä aloillani. Minulle näytetään paperilappua, jossa lukee “VOITTAJAT”. Vaikka tiimissä kukaan ei tuntenut toisiaan vielä maanantaiaamuna, heti alkuun oli päivänselvää, että voittoa lähdettäisiin tavoittelemaan. Tiimi päätti yhdessä, että nyt mennään täysillä ja kaikki olivat valmiita antamaan sataprosenttisen panoksensa.

Vaikka takana on rankka viikko, tiimi on tyytyväinen omaan tekemiseensä. Christa kertoo oppineensa paljon pitchaamisesta, ja Roope täydentää, että on ollut mukava päästä harjoittelemaan tiimityötä välillä ihan uudessa porukassa. Muut nyökyttelevät ja lisäävät, että InnoEventissä on saanut kokemusta myös nopeasta päätöksenteosta, kompromissien tekemisestä ja siitä miten reagoidaan ihan uusiin tilanteisiin.

Kun on aika jättää tiimi hiomaan vielä viimeisiä yksityiskohtia kuntoon, nousen häkeltyneenä mutta hymyillen pöydästä numero 43. Joko siellä oli ennen saapumistani vedetty termarikaupalla kahvia tai sitten tämä vain toimi! Jään jännittyneenä odottamaan perjantaita ja voittajan julkistusta…

 

Seuraavalla viikolla laitan Roopelle viestin ja kysyn “No, miten meni? Mikä tiimi vei voiton?” Hetken päästä sähköposti kilahtaa. Viestissä on mukana kuva, jossa tiimi poseeraa skumppalasien kanssa ja Roopen vaatimaton vastaus “No, mehän se voitto vietiin.” Naurahdan ja tuuletan itsekseni – Wau!

 

Lue lisää InnoEvent-tapahtumasta: https://www.innoevent.fi/fi/etusivu/

Teksti ja kuva: Salla Nieminen

Jaa: