Y-Foorumi järjestettiin toistamiseen tarkoituksena yhdistää yrittäjät, yrittäjyystutkijat ja muut yrittäjyydestä kiinnostuneet

Pääpuhujat Ilkka Halava ja Henkka Hyppönen saivat aivosolut vinhasti liikkeelle tekoälyn mahdollisuuksien ja tulevaisuuden visioiden myötä. Kuinka paljon turhaa työtä nykyisin tehdäänkään – koneet äkkiä apuun! Ihmisiä tarvitaan kuitenkin ajatteluun, etenkin eettisyyttä ja moraalia koskevissa aiheissa.

Henkka korosti puheessaan kokeilukulttuuria, tuote heti markkinoille testaukseen, vaikka valmista ei olisikaan. Nykyisen maailman toiminnan määrittelijöitä eivät ole valtaapitävät vaan yksilöt. Vauhti kiihtyy, mutta hitauttakin tarvitaan, jotta ehditään reflektoida. Ilkan puheessa vahvistettiin tätä – nykyisin kannatetaan demokratiaa enää 30% verran (entiseen 70% verrattuna). Markkina on avoin, kaikilla on mahdollisuus, tämä on yrittäjän kulta-aikaa! Ilkka kuitenkin totesi, että Suomessa tarvittaisiin kuitenkin lisää motivaatiota yrittäjyyteen, Suomi on Euroopan turvallisuushakuisin maa, mikä on yrittäjyyttä ajatellen melkoinen harmi. Mitenkähän tuota turvallisuushakuisuutta voitaisiin pienentää? Voisiko se johtua esimerkiksi historiasta, jos verrataan vaikkapa Ruotsiin? Ja pystyykö ihminen nostamaan omaa riskinottokykyään?

Yrittäjät Veera Lehmonen, Taija Holm, Kristian Kurikka, Ville Wikstedt ja Markus Koskinen avasivat näkemyksiään paneelissa siitä, onko turvallista vai turvattomampaa olla turvallisessa olotilassa yrittäjänä? Moni heistä koki, että liiallinen turvallisuuden tunne saa nopeasti uudet projektit liikkeelle, ettei pääse liiaksi tässä tunteessa oleskelemaan. Arvot heidän toiminnassaan näkyivät esimerkiksi siinä, että koko yrityksen perustaminen oli tapahtunut esimerkiksi ihmisten paremman elämänlaadun takia, alan arvostuksen nostamisen takia ja päivittäisessä toiminnassa, jolloin yhteistyökumppaniksi valitaan samat arvot omaavia ihmisiä. Ville sanoi istuttavansa puun jokaista asiakasta kohden, ja painottaen, että jokainen voi tehdä jotain maapallon hyväksi. Kuten Ilkka totesi, jos maapallo ei kestä, me emme hengitä ja ei voida puhua kestävän kehityksen trendistä, koska maapallon kestävyys liittyy ihmisten eloonjäämiseen.

Iltapäivän tutkimussessiot kertoivat mm. millaisin pieninkin keinoin hyvinvointia on mahdollista lisätä, millaisia ovat DI-opiskelijoiden yrittäjyysasenteet ja mitä kasvuyrittäjyys edellyttää yrittäjän taidoilta henkilöstöjohtajuudessa ja myynnin johtamisessa. Tutkimussessioissa virisi runsasta keskustelua eri näkemyksistä ja olikin mielenkiintoista kuulla mitä yrittäjien ja tutkijoiden vuoropuhelua esimerkiksi hyvinvointiinsa panostamisesta, kun ”joskus vaan ei ole kertakaikkiaan aikaa siihen”. Vanhanaikaisena koettiin työn mittaaminen ajalla eikä tuloksella, kellokorttien olisi jo aika siirtyä historiaan. Mika Boedekerin esitys ”Emotion Canvas tunnepuheen virittäjänä” sai valtavasti kiitosta, se on ollut nerokas keksintö päästä omiin tunteisiin yhä paremmin kiinni vuoropuhelussa muiden kanssa.

Ensi vuonna taas uudemman kerran, uudet kuviot jo kehitteillä.

 

 

Teksti: Tiina Brandt

 

Jaa: