You need others to succeed

Tampereen korkeakouluyhteisön innovointifestivaali InnoEvent järjestettiin Kauppi Sports Centerillä 4.-8.11.2019. Haastattelimme tapahtumaan osallistuvia tiimejä tapahtuman aikana ja kyselimme, millaisia kokemuksia opiskelijoille jäi tapahtumasta. Tässä tarinassa kerrotaan tiimistä, joka työskenteli viikon aikana UPM Raflatacin toimeksiannon parissa.

Kauppi Sports Centerillä on käynnissä InnoEvent-tapahtuma. Tampereen korkeakouluyhteisön innovointifestivaali jatkuu neljättä päivää ja tahti alkaa kiristyä. Torstaiaamu alkaa kääntyä lounaaksi, ja monissa tiimeissä tiedetään, että nyt alkaa olla kiire. Huomenna perjantaina on InnoEventin viimeinen päivä, ja tuolloin opiskelijat pääsevät esittelemään viikon työn tulokset toimeksiantajille!

Istahdan pöytään, jossa tiimi työskentelee englanniksi UPM Raflatacin toimeksiannon parissa. Tehtävänä on ideoida, miten tarralaminaatin valmistuksesta syntyvää jätettä voidaan kierrättää tai käyttää hyödyksi Tampereen tehtaalla. UPM Raflatacin tarralaminaatista valmistetaan esimerkiksi tuote- ja informaatioetikettejä eri käyttötarkoituksiin. Kun tiimi tykittää tehtävänannon minulle englanniksi, jään hetkeksi mietittimään, ymmärsinköhän edes tehtävänantoa oikein. Pian tiimi paljastaa, että alussa he epäilivät itsekin, riittävätkö tiedot ja taidot tällaiseen tehtävänantoon. Kun aihetta oli hetken pyöritellyt, oma idea alkoi vähitellen muotoutua.

Nyt istun juttelemassa tiimin kanssa, joka uskoo täysillä omaan ideaansa. Tänään tarkoituksena on vielä vahvistaa ratkaisua niin, että se erottuu myös mahdollisista kilpailijoista. Tämän päivän aikana harjoitellaan vielä myös esitys ja huominen pitchaus kuntoon. Maria Niinimaa uskoo, että pitchaamisesta saa itsevarmuutta ihan eri tavalla kuin perinteisistä koulussa pidettävistä esitelmistä. Kun idea on itse kehitelty ja siihen uskoo täysillä, se on myös helppo esitellä muille.

UPM Raflatacin toimeksiantoa ratkaisevat tiimit työskentelevät englanniksi. Marian lisäksi tiimiin kuuluvat Oona Varjanto, Menglin Chen, Teemu Tuominen ja Joona Salmi. Oona ja Maria tunsivat toisensa etukäteen TAMKin international business -opintojen kautta, mutta muuten tiimiläiset pääsivät työskentelemään toistensa kanssa ensimmäistä kertaa. Tiimiläiset huomauttavat, että on virkistävää, kun pääsee välillä tekemään töitä uusien ihmisten kanssa.

Menglin kertoo, että InnoEventissä korostuvat erityisesti taidot, joihin viitataan englanniksi termillä soft skills. Nämä ovat erilaisia sosiaalisia taitoja, joita tarvitaan ihmisten välisessä kommunikaatiossa. Menglinin mielestä on ollut mielenkiintoista työskennellä eri alojen opiskelijoiden kanssa, sillä heiltä saa uutta näkökulmaa ja inspiraatiota.

Oona myöntää olleensa aika kriittinen ja pohtineensa ennen tapahtumaa, onko hänen osaamisestaan mitään hyötyä, kun tehtävää lähdetään ratkaisemaan. InnoEventin kuluessa hän kertoo kuitenkin ymmärtäneensä, ettei ole yksin vaan mukana on tiimi, joka tukee matkalla, ja kaikesta osaamisesta voi olla hyötyä. Maria täydentää, että InnoEventin aikana on todella ymmärtänyt lauseen “you need others to succeed”. Kukaan ei voi menestyä yksin vaan aina tarvitaan myös muita ihmisiä matkan varrelle. Maria huomauttaa, että kuluneen viikon aikana on päässyt paitsi tutustumaan muihin opiskelijoihin myös verkostoitumaan oikeiden yritysten edustajien kanssa. Oikeiden ihmisten kautta voi löytää itselleen harjoittelupaikan tai vaikka tulevan uran!

Tiimi on yhtä mieltä siitä, että tuli huomenna sitten voitto tai ei, InnoEventistä on jäänyt paljon käteen. Koko viikko on menty englanniksi eli kielitaitoaan on päässyt harjoittamaan ihan käytännössä. Maria lisää, että InnoEvent on siitä ainutlaatuinen oppimisen paikka, että eteen tulevat ongelmat täytyy ratkaista itse, eikä kukaan tule antamaan valmiita ratkaisuja tai ohjeista, miten toimitaan.

Oona kertoo, että koulussa sitä opiskelee paljon kaikenlaista, vaikka ei välttämättä ihan tarkalleen tiedä, mihin tietoja tarvitaan tulevaisuudessa. Hän kertoo ymmärtäneensä InnoEventin aikana, mitä kaikkea jo osaakaan ja miten opinnoissa kertynyttä osaamista voi hyödyntää käytännössä.

Tuli tälle tiimille sitten huomenna voittoa tai ei, lienee sanomattakin selvää, että tämä porukka lähtee ensi viikolla jatkamaan opintojaan pää täynnä uusia ajatuksia.

 

InnoEvent järjestettiin Tampereen Kauppi Sports Centerillä 4.-8.11.2019. Lue lisää tapahtumasta: https://www.innoevent.fi/fi/etusivu/

 

Teksti ja kuva: Salla Nieminen

Jaa: